Chat with us, powered by LiveChat
top of page
  • Forfatterens bildeTeam Inspiro

Chris satset på nettkurs og har nådd ut til flere med sitt budskap

Oppdatert: 12. sep. 2023

Nettkurs ble løsningen for Chris Duwe da tiden med mange oppdrag og mye reising ikke strakk til. Han startet på onlinekurset Suksess med nettkurs våren 2019, og har nå lansert nettkurset “Design i naturen” som er basert på vitenskapelig oppdagelser.


Chris er glad i å undervise og i nesten 20 år har han jobbet med både søndagsskole, trosopplæring, speidere, konfirmanter og på barneskole. I tillegg har han gitt ut 1,5 millioner CD-plater til barn.


Hverdagen til Chris var hektisk og besto av mye reising og deltakelse på ulike prosjekter og eventer rundt om i landet.


- Jeg ble spurt om å reise mer enn det jeg fikk til. Jeg har fire barn, så jeg ønsket å begrense det litt, sier Chris.


- Så da tenkte jeg, hva om jeg lager et nettkurs. Og det har jeg gjort!


Chris tok sjansen og satset på nettkurs


- Jeg så en annonse på Facebook og booket en samtale og pratet med Lars, rådgiveren hos Inspiro, og fikk høre om konseptet, forteller Chris.


- Så snakket jeg med kona og vi bestemte oss for å ta sjansen.


Han startet på Suksess med nettkurs og kom i gang med sitt eget onlinekurs, men så dukket det opp andre prosjekter og det ble en pause i produksjonen.


I januar i år tok han opp nettkurset igjen, og fikk også med seg sin venninne Marte, og motivasjonen kom raskt tilbake.


Noen måneder senere lanserte Chris sitt nettkurs


“Design i naturen” er et nettkurs basert på vitenskapelig oppdagelser og trosopplæring for 15-25 åringer som ønsker å se om gudstro har noe med virkeligheten å gjøre.


- Nettkurset tar for seg steg for steg hva evolusjonen kan få til og ikke. Det gir konkrete eksempler og forklarer hvordan du kan kjenne igjen design i blant annet mikrobiologi, sier Chris.


- Kursdeltakerne tar nettkurset steg for steg som jeg har lært hos Inspiro, som er et veldig godt gjennomarbeidet konsept.Chris fikk med seg flere internasjonale forskere i sitt nettkurs


- Når jeg først starter på et prosjekt, så får jeg ofte flere og flere idéer og vil gjøre det bedre og større, forteller Chris.


Chris fikk tak i 10 internasjonale forskere, samt en professor i bioinformatikk fra Tromsø og en professor i matematikk fra Stockholm.


De forteller om hvordan deres forskningsområder viser at oppdagelser i biologien har blitt aktivt designet heller enn at de har blitt til av tilfeldige tiltrekninger eller mutasjoner og naturlig utvalg.


- Jeg er den som formidler innholdet i nettkurset, men jeg har ikke noe doktorgrad i biologi selv, så for meg har det vært veldig viktig å vise til artikler, eksperter og personer, for å gi tyngde til kurset, forteller Chris.


Hadde ikke startet å lage nettkurs uten hjelpen fra Inspiro


"Det hadde ikke vært mulig å gjennomføre på egenhånd - da hadde jeg gitt opp for lenge siden"

- Det at jeg fikk lære hvordan jeg gjør det var avgjørende for hva jeg fikk til. Jeg hadde ikke fått til like mye selv, sier Chris.


Hvis han ikke hadde startet på Suksess med nettkurs, ville han mest sannsynlig fortsatt og satset på å dele videoer på YouTube.


- Jeg tror faktisk jeg aldri ville startet å lage ordentlig kurs en gang. Jeg ville aldri klart det uten hjelpen til Inspiro, sier Chris.


- Suksess med nettkurs var verdt hver eneste krone, fordi man får både kvalitetsundervisning og oppfølging.


Nettkurset ble mer omfattende enn først planlagt


Chris forteller at det har vært gøy å lage nettkurs, men at det endte med vanvittig mye mer jobb enn han først hadde tenkt.


- Først måtte jeg få tak i disse ekspertene. Det er snakk om folk som har New York Times bestselgende bøker og er verdenskjente - så jeg måtte prøve å overbevise dem å bli med, sier Chris.


- Men når jeg første fikk med to-tre stykker, så ble det enklere å få med resten.


Det førte til mye kveldsjobbing og ekstra timer med videoredigering for Chris.


Lærte at det er lurt å ikke gape over for mye med sitt første nettkurs


Chris forteller at det kan være lurt å holde seg til sin originale plan og heller endre og forbedre kurset underveis, og ikke ta på seg alt for mye med en gang.


- Og det tror jeg også dere sa til meg “ikke gjør det for stort”, men så ville jeg ikke tro på det, sier Chris.


- Men det er lurt å høre på dere fordi dere har gjort det før. Dere har lang erfaring og jobber med mange som lager og holder nettkurs.


Brukte sine følgere til å få deltakere på nettkurset sitt


Siden det ikke er lov til å reklamere til barn og ungdom i Norge, og Chris sin målgruppe nettopp er ungdom, har han valgt å bruke crowd funding som sin hovedmotor for å nå ut med sitt nettkurs.


- Jeg har søkt om litt støtte her og der for å finansiere dette. I tillegg har jeg 40-50 mennesker som gir et mindre beløp til det jeg holder på med hver måned, sier Chris.


- Hadde aldersgruppen vært høyere, så ville det nok vært et betaltkurs.


Med sine egne følgere fra Facebook og YouTube og et innslag i avisa, fikk Chris over hundre aktive deltakere på sitt nettkurs.


- Jeg har jobbet mye med Facebook-siden for å engasjere, og ser at det er en interesse for det jeg formidler, forteller Chris.


- Folk er veldig fornøyd og jeg har fått mange gode tilbakemeldinger.Det viktigste Chris lærte i Suksess med nettkurs var det pedagogiske oppsettet og hvordan motivere sine egne deltakere


Chris brukte kunnskapen han lærte og gjorde det om til sitt eget. Noe av det viktigste han lærte var ikke bare det å formidle budskapet sitt, men å faktisk lære det bort.


- Jeg lærte å skape mitt eget nettkurs og hvordan jeg skulle få folk interessert. Jeg fikk også god hjelp til hva jeg skulle fokusere på, sier Chris.


"Læringsmodellen deres er veldig god. Jeg føler jeg er ganske god på pedagogikk, men dere har en utrolig bra måte å bruke denne på. Du får en modell som er lett å følge"

Han likte godt steg for steg prosessen i Suksess med nettkurs og at kurset er videobasert.


- Jeg ser hva Anne Bente som er kursmentor, gjør på skjermen, klikker der og så stopper jeg videoen og klikker akkurat der. Det hadde jeg ikke klart uten, sier Chris.


Chris er veldig glad i å undervise, men forteller at han ikke er like god på motivasjonsbiten.


- Så den delen av nettkurset som handler om “Hvordan gjøre ditt kurs uimotståelig?” lærte jeg mye. Jeg må fortsatt gå tilbake og minne meg selv på det. Roy er veldig dyktig det, sier Chris.


Det er mange ting Chris syns er viktig med nettkurs, men som han ikke klarte å definere like godt selv.


- Dere definerer det på en annen måte som gjør at man bare kan følge oppskriften - og det er kanskje noe av den aller viktigste lærdommen, forteller Chris.


Chris er mer på den kreative siden, og opplevde det tekniske som det mest utfordrende med å lage nettkurs


- Dere ga meg muligheten til å strekke meg, for jeg måtte jo lære meg det tekniske, og det ville jeg ikke gjort hvis det ikke var for dere, sier Chris.


"Jeg ser på dere som et forbilde. Jeg ser på dere og deres nettkurs, og så bruker jeg det på min egen måte"

Fornøyd med hjelpen han fikk i Suksess med nettkurs


Chris opplevde supporten i Suksess med nettkurs som veldig tydelig og ryddig å forholde seg til.


- Sender du inn spørsmålet ditt så får du svar til gitt tid. Dere har vært tilgjengelige, og jeg har fått raske og gode svar på det jeg har lurt på, og alltid med et smil, forteller Chris.


- Den serviceinnstillingen - hvis jeg hadde hatt en bedrift så ville jeg gjort det akkurat sånn. Når folk først spør, uansett hva de spør om, så er det bare å hjelpe de, og det er akkurat det dere gjør, sier Chris.


Forteller at han egentlig burde benyttet seg enda mer av kontakten og hjelpen fra Inspiro.


- Jeg skulle brukt dere enda mer, men jeg fikk det til, og fikk den hjelpen jeg trengte, sier Chris.Her deler Chris sine beste tips for deg som vil lykkes med nettkurs


  1. Følg opplegget til Inspiro steg for steg. Følg det slavisk - ikke hopp frem.

  2. Ha mye kontakt med Inspiro underveis fordi de er flinke til å motivere og heie!

  3. Velg et tema som du selv liker godt, og du vil lære mer om.

  4. Ikke lag ditt første nettkurs for stort. Lag et enkelt kurs, og heller bare med få leksjoner og gi det ut, så kan du lage flere nettkurs etter hvert.

  5. Publiser selv om det ikke er superbra. Det er bra nok når det er bra nok. Når du har gitt det du har der og da, og du får responsen, så får du ny giv til å fortsette å utvikle det.Vil bruke nettkurset til å utvikle podcast


Chris ønsker å fordoble antall deltakere på nettkurset sitt, og planlegger å starte en podcast av kursmaterialet sitt.


- Jeg har allerede laget oppsettet til en podcast, hvor jeg kommer til å bruke undervisningsleksjonene som en podcast fra januar av, hvor jeg også vil reklamere for kurset i hver episode, sier Chris.


Siden Chris allerede har laget så mange kursvideoer har han nå materiale til å dekke 48 uker i sin podcast.


- Jeg håper at dette vil føre til at flere og flere vil ta nettkurset mitt, sier Chris.


Chris ser muligheten til å lage flere nettkurs i fremtiden


Nå som Chris har lært seg plattformen og systemet ser han muligheten til å utvikling flere nettkurs.


- Nettkurset jeg har laget er et prosjekt som jeg trives godt med, og jeg tror at jeg vil satse på flere nettkurs fremover, sier Chris.


- Jeg liker veldig godt Simplero plattformen. Spesielt nå som jeg har knekt Simplerokoden. Nettkurs er en veldig fin måte å nå ut til mange med sitt budskap på.


Til neste år har Chris bestemt seg for å ta et år fri, og tenker da på å lage kurs sammen med kona.


- Kona mi er billedkunstner, så når jeg har litt mer tid, håper jeg at jeg kan lage et kurs sammen med henne, forteller Chris.


- Jeg har også små barn, så kanskje jeg skal lage et kurs om barneoppdragelse. Det er mange muligheter, smiler Chris.
Vil du nå ut til flere med ditt budskap?


Det å lage et nettkurs er en super måte å formidle kunnskap og inspirasjon på, selv om du ikke har som mål å tjene penger på budskapet du skal dele.


Med et nettkurs kan du nå ut til mange, ubegrenset av tid og sted.


Jan-Egil Mosand laget nettkurs for hjelpearbeidere i Syria.


"Det har vært helt avgjørende for å lykkes at vi kan lage kurs på nett for at hjelpearbeidere faktisk får den kunnskap som skal til for å fungere"Har du et viktig budskap du ønsker å formidle til mange?


Vår kursrådgiver Lars Furu, som Chris og Jan-Egil også snakket med, har satt av tid til en prat med deg.300 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page