Jan-Egil Mosand har laget nettkurs hjelpearbeidere i Syria, og sparer på den måten både tid og penger på opplæring i det viktige arbeidet som gjøres der. Han arbeider i Syria som konsulent og humanitær leder for ulike FN-organisasjoner og Røde Kors, og han jobber aktivt med de sterkeste lokale organisasjonene som er operative på bakken og tilstede i Syria.

I 2016 startet Jan-Egil prosessen med å lage nettkurs for hjelpeorganisasjonene. I den forbindelse fant han en god samarbeidspartner i Inspiro Academy med nettkurset Suksess med nettkurs.
- I krigsområder er det ikke mulig for frivillige å reise på kurs eller samlinger, sier han.
- Det har vært helt avgjørende for å lykkes at vi kan lage kurs på nett for at hjelpearbeidere faktisk får den kunnskap som skal til for å fungere. Dette gjelder alt fra ambulanse transport, beskyttelse av barn til suppekjøkken og førstehjelp.
Store besparelser med nettkurs
Overgangen til nettkurs har bidratt til både mer effektiv opplæring, med mange flere deltakere på kurs og det til en mye lavere pris. Tidligere ville Jan-Egil ha innkalt frivillige til fysiske kurs og møter, og kun noen få kunne deltatt med store kostnader.
- Vi har frivillige i hele Syria. Online-kurset har ført til at vi har felles kunnskap og forståelse om hva vi jobber med. Kurset har ført til at vi klarer å inkludere hundrevis av frivillige som ellers ikke ville fått nødvendig kunnskap. Vi er bedre koordinert og har spart enorme summer i reise og hotell opphold, sier han.
Fikk god hjelp fra Inspiro Academy til å lage nettkurs
Nettkurset til Inspiro, Suksess med nettkurs, har hatt stor betydning for at opplæringen som blir gjort i Syria nå har blitt digitalisert. Det ga ham både den kunnskapen, motivasjonen og hjelpen han trengte for å lage online-kurs for humanitære formål. - Jeg hadde ikke kommet meg i gang eller hatt kunnskap om hvordan jeg steg for steg kunne dele kurs og kompetanse med flere hundre personer, sier han.
- Med god hjelp fra Inspiro fikk jeg kursene på plass. Jeg lærte hvordan jeg enkelt kunne planlegge og gjennomføre kurs og i løpet av kurset fikk jeg tips og praktiske råd som bidro til gjennomføringen. Like viktig som kurset fikk jeg inspirasjon og gode tips til å løse tekniske eller pedagogiske problemer. Jeg er ingen datanerd men har hatt fantastisk løft med gode moduler og god læring. I tillegg har det vært en stor fordel at jeg kunne benytte kurset akkurat når jeg har nettilgang og tid. Kurskvaliteten er det beste jeg har opplevd og erfart. Det tar meg med fra det grunnleggende og steg for steg bygger kurs og selvtillit. Det er hardt arbeid med masse frustrasjoner men når det endelig fungerer så fungerer det bare så utrolig bra! Det å jobbe fra Syria har gitt Jan-Egil utfordringer med dårlige internett linjer og strømforsyning. Det har han løst med å få tilgang om natten for at det tekniske skal fungere, og lastet ned hjelpeark og støttemateriell.
5 ulike nettkurs gir opplæring til hundrevis av hjelpearbeidere

Jan-Egil forteller at de har 5 ulike nettkurs. Dette er kurs innen førstehjelp, matsikkerhet, vannrensing, beskyttelse og sikkerhet. Online-kursene kombineres med fysiske møter og opplæring på nett.
- Online-kursene har vært avgjørende for at lokalt ansatte og frivillige har fått grunnleggende kunnskaper og ferdigheter innen hjelpearbeid. Folk må føle seg trygg på at det de gjør er riktig og etter avtale. Det er systemer på alt innen hjelpearbeid og registrering av hjelpen, sier han. - Det hadde ofte blitt kaos hvis ikke vi hadde mulighet til å tilby nettkurs og tilby grunnleggende kunnskaper.

Ifølge Jan-Egil må alle som arbeider frivillig gjennomgå kurs og orientering. Det er personer fra 15 til 80 år som deltar og kursene er delt opp i fagkurs og frivillighetskurs. På fagkurs er det helsepersonell på grupper opp til 50 personer. På frivillighetskurs og førstehjelp er det hele bydeler med opptil 500 personer som deltar.
- Det er enorm etterspørsel etter kunnskap og råd om å hjelpe hverandre, sier Jan-Egil.
- Vi arbeider alltid i team i Syria. Det er opprettet helseteam, vannteam, matteam og sikkerhetsteam. Sikkerheten er første prioritet og samtlige parter i konflikten må garantere tilgang og sikkerhet til teamet som skal utføre førstehjelp eller humanitært arbeid. Det er lokale folk og frivillige som gjør den største og mest utsatte jobben. De kan språk, kultur, tradisjoner og kjenner lokale forhold. For at frivillige skal kunne arbeide humanitært må de kunne, forstå og praktisere humanitære prinsipper som Humanitet (aksepterer og ha menneskeforståelse), upartiskhet (ikke være knyttet til en bestemt gruppe eller religion), Nøytral ( ikke favorisere noen), Uavhengig og Frivillig.
Nettkurs passer for opplæring i organisasjoner
Jan-Egil mener online-kurs den metoden opplæringen vil foregå på i framtiden, og at andre som har et ønske eller ambisjon om å dele kunnskap i organisasjonen bør komme i gang med nettkurs.
- Inspiro Academy sine kurs er praktisk rettet og er den beste og rimeligste investeringen man kan gjøre hvis man ønsker å gå digitalt og riktig inn i fremtiden, sier han
- Ikke kjøp dyre konsulenter. Med nettkurset til Inspiro kan man enkelt komme i gang selv! Inspiro teamet har kunnskap og evne til å gi de beste råd innen planlegging og gjennomføring av kurs. De har førsteklasses kunnskap og testet ut det som jeg kan svært lite om. De svarer raskt på henvendelser og er tilgjengelige på digitale arbeidsgrupper. Inspiro teamet inviterer til spørretimer og får deltakere involvert og engasjert. Dette er det beste av det beste innen kommunikasjon og organisasjonsutvikling som jeg har erfart.
Jan-Egil mener at alle som vil dele kunnskap og styrke frivilligheten bør komme i gang med nettkurs.
- Jeg kan bare anbefale på det sterkeste alle innen organisasjoner og frivillighet å melde seg på "Suksess med nettkurs" hos Inspiro.
Comments