Chat with us, powered by LiveChat
top of page
  • Forfatterens bildeTeam Inspiro

Slik finner du gratis bilder til ditt nettkurs

Oppdatert: 12. sep. 2023

Hvor får du bildene du bruker i nettkurset ditt fra? Har du tatt de selv, eller betaler du for de?


Når du skal lage et nettkurs er det ofte behov for mange bilder. Både til selve nettkurset, til kursportalen og til markedsføringen. Kanskje du også har en hjemmeside som trenger godt bildemateriale, du trenger bilde for å annonsere, holde webinar, lage en presentasjon osv. Og et godt bilde kan være verdt sin filstørrelse i gull.

Her får du tips til 3 gratis bildedatabaser som du kan bruke når du lager ditt eget nettkurs.

 
 

Sørg for at du har lov til å bruke bildene


Før du jakter på bilder du kan bruke til ditt nettkurs, er det viktig at du kjenner til loven om opphavsrett. Det viktigste når du velger hvilke bilder du skal bruke, er derfor å vite at du faktisk har lov til å bruke de aktuelle bildene slik du ønsker. Å bruke et bilde uten tilstrekkelige rettigheter er rett og slett ulovlig og et brudd på loven om opphavsrett, og kan derfor bli en svært kostbar affære.


Sørg derfor for at du er 100% sikker på at du har lov til å bruke bildene du skal bruke. Og for å være helt tydelig, å laste ned et bilde du finner på Google er IKKE lov. Selv om noen har lagt ut bilder på nett, enten det er på en nettside eller i sosiale medier - er det bildets eier som også eier opphavsretten. Ingen andre har lov til å bruke bildet uten spesifikk tillatelse.


Heldigvis finnes flere steder hvor du kan finne gode bilder du kan bruke både til ditt nettkurs og i din markedsføring, helt gratis. Slik at du ikke nødvendigvis trenger å betale i dyre dommer til f.eks. Shutterstock eller iStockphotos.Her får du 3 tips til gratis bildedatabaser:


Nummer en er pexels.com

pexels.com blir det lagt ut omtrent 100 nye bilder hver dag, og de har et ganske stort bibliotek med bilder av høy kvalitet. Bildedatabasen ble grunnlagt i 2014 av Bruno og Ingo Joseph med det mål om å tilby «beautiful photos to use freely». Pexels er som regel den første siden jeg sjekker når jeg skal lage en annonse, rett og slett fordi jeg synes jeg ofte finner penere bilder her enn andre steder.


Nummer to er pixabay.com

Med 870.000 bilder har de et enormt bibliotek, som betyr at du kan finne bilder til det meste her, nesten uansett hvilket tema du har for ditt nettkurs. De har også illustrasjoner og vektorer, som gir de en andreplass på min liste. Bildene her inne har en litt mer profesjonell look enn bildene hos Pexels, som i mange sammenhenger kan være en god ting.


Nummer tre er gratisography.com

Denne bildedatabasen er laget av Ryan McGuire. Siden er full av morsomme, overraskende og oppsiktsvekkende bilder, som jeg synes det kan være gøy å eksperimentere med. Tanken bak siden er at tøysete bilder skaper følelser og derfor åpner for kommunikasjon.


Felles for alle sidene er at de legger ut bilder under Creative Commons CC0.


Som betyr at du kan laste ned, endre, distribuere og bruke disse royalty-fritt til hva du vil. Kreditering er heller ikke nødvendig. Med disse tre sidene er det faktisk mulig å finne det meste du trenger av bildemateriale, uten å måtte bruke penger på det. Lykke til!

Men husk at du ALLTID skal sjekke lisensen for bruk av bilder før du laster ned og bruker bilder.


Godt bildevalg!PS! Jobber du med å ditt eget nettkurs og møter på utfordringer når du jobber alene? Da vil du få stor glede av å delta på vår nettkursutdanning "Suksess med nettkurs" - som gir deg steg-for-steg opplæring for både å lage og selge nettkurs, og et mentorteam så du har noen å spørre om hjelp på veien.

804 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page