top of page
  • Forfatterens bildeAnne Bente Hauge

Tove Sparvath Holmøy er tegnelærer med eget nettkurs

Oppdatert: 12. sep. 2023

Tove er kunstner og kunstlærer, og tidligere brukte hun så mye tid på de fysiske kursene sine at hun ikke fikk tid til å tegne og male like mye som hun ønsket. Så i august 2019 bestemte hun seg for å lage sitt eget nettkurs, og det skulle vise seg å være en veldig god timing. På under ett år har hun solgt nettkurs for over kr 200 000.


- Jeg er veldig fornøyd med at jeg har laget onlinekurs, sier Tove.

- Jeg så at det aldri ville bli en god nok inntekt ved å kun holde fysiske kurs, og jeg fikk heller ikke tid til å male nok selv. Og de to tingene var det viktigste for meg.


Tove viser her at tegning også kan være karikatur, når du mestrer grunnleggende prinsipper.
Tove er opptatt av grunnleggende prinsipper. Når man mestrer og forstår disse kan man bli en skikkelig god frihåndstegner!

Tove var med i en Gründernettverksgruppe, hvor en som hadde tatt kurset hos Inspiro fortalte at det hadde blitt hennes store redning.


- Nå gjør jeg det! Nå er det bare å komme i gang, tenkte Tove.

- Jeg var veldig heldig med timingen, fordi jeg hadde gratiskurset mitt klart i mars når coronaen kom. Selv om det var ille at Norge stengte ned, så var det jo veldig fint å ha noe hyggelig å tilby da. Så det var veldig god respons med en gang.


Hvis Tove ikke hadde valgt å lage sitt eget nettkurs, tror hun at det ville ha gått mer ut over virksomheten hennes når coronaen kom, når utstillinger ble avlyst.


- Det hadde ikke vært det samme drivet over virksomheten min i dag, hvis jeg ikke hadde hatt nettkurs, sier hun.


Tove har så langt solgt nettkurs for mer enn kr 200 000


- I fjor så investerte jeg 38 000 kr på Facebook, pluss investering i Inspiros kursopplegg. Men det har betalt seg tilbake igjen, smiler Tove.

- Jeg har troen på det kurskonseptet jeg har, så jeg holder jo hele tiden på å forbedre det.

Henter inn tilbakemeldinger jeg får fra de som går på kurset, endrer leksjoner og blir stadig flinkere til å veilede. Og, nå etter å ha lansert et par ganger ser jeg jo at det blir færre utgifter, og jeg får litt mer energi til å målrette alt sammen.


For Tove har hjelpen fra Inspiro vært helt avgjørende. Hun ville aldri startet å lage et nettkurs og selge det helt alene.

- Hvis jeg hadde gjort dette alene, så hadde det blitt så mange spørsmål og så mye å sette seg inn i, som jeg ikke kunne fått svar på underveis, sier hun.

- Det har vært helt avgjørende for meg å få god hjelp underveis, og jeg har fått veldig god hjelp av Inspiro.


Bestemte seg for å satse på nettkurs og kunsten sin


Etter at Tove startet for seg selv i 2004 har hun drevet med en del forskjellige ting. Grafisk design og illustrasjon var yrket hennes, så det var lenge det bærende i økonomien. Men, Tove ville jobbe mer med kurs. Hun har både holdt tegnekurs, forskjellige malekurs og collagekurs, både for bedrifter og privat.


Da Tove startet på Suksess med nettkurs var planen å lage flere nettkurs.


- Når jeg begynte, så tenkte jeg at jeg skulle holde kurs i flere ulike maleteknikker, men endret det til tegnekurs. Og nå kjenner jeg at jeg BARE skal være tegnelærer på nett, sier Tove.


- Det er mange som holder kurs i abstrakt maleri, men jeg valgte å fokusere på tegninga fordi jeg syns det er grunnlaget. Det var heller ikke så mange som holdt tegnekurs på nett.


Tove valgte å spisse seg og bli spesialist på tegnekurs på nett, selv om hun kunne ha holdt kurs i mange ulike kunstgrener. Hun mener at alle kan lære seg å tegne.


- Å tegne er en ferdighet som kan læres, sier Tove.

- Jeg vil også at de skal få tegneglede, sånn at de bare kan fortsette å utvikle seg videre. Det er jo ikke sånn at de skal stoppe å tegne etter kurset mitt. Derfor har jeg mye fokus på mestring i kurset mitt og å gi ros. Alle trenger skryt. Jeg snakker mye om å klappe seg selv på skuldra og være den som holder den indre styrken. Jeg hjelper ikke bare folk med å tegne, men å bygge opp den indre “kreative kjernemuskulaturen”.


Årsaken til at Tove valgte å spisse seg og satse på tegningen var at hun ønsket både å skille seg ut fra andre som hadde kurs på nett innen maling, og hun fant fort ut at det holdt å lage et kurs i første omgang.


- Jeg vil jo fremdeles ha fysisk kurs innen ulike teknikker, sier Tove.

- Men akkurat nå så er det jo veldig greit å ha fokus på nettkurs. For med fysiske kurs hadde det sikkert blitt avbestillinger, og det tar mye tid og blir fort negativt for alle. Men, jeg gleder meg jo virkelig til vi kan åpne mer opp igjen, selv om jeg ser at folk virkelig har forstått verdien av onlinekurs.Nettkurs har gjort Tove til en bedre underviser


Tove har oppdaget at hun har blitt en bedre underviser med nettkurs. Hun mener også at de som går på hennes nettkurs faktisk får mer utbytte av onlinekursene enn på hennes fysiske kurs.


- Det er ganske spennende med nettundervisning, fordi nå har jeg mulighet til å vise i videoer slik at alle ser hva jeg gjør, sier Tove.


- På et fysisk kurs kan stå og tegne på en flip-over, men det er ikke mulig å vise alle detaljene. Jeg står ofte å tegner og prater samtidig som jeg viser. På nettkurs derimot, planlegger jeg videoleksjonene godt og alle kommer tett innpå og kan se hva jeg gjør. Jeg er også veldig opptatt av å komme til poenget, si de tingene som er viktige, og at det ikke skal bli en masse dødtid. Så de får jo faktisk mye bedre informasjon i leksjonene i nettkurset.


Tove mener at den store fordelen med nettkurs er at man blir mye mer presis i opplæringen, og at hun har blitt mye bedre til å undervise, ved å lage disse onlinekursene.

- Jeg er veldig fornøyd med det Inspiro lærer bort, som har hjulpet meg med å bli en bedre underviser, sier Tove.


Den største utfordringen Tove opplevde var å sortere alle idéene sine og ikke gi bort for mye.


- Jeg har en tendens til å ville gi veldig mye, sier Tove.

- Når jeg først har en idé, så popper det opp noe som jeg tenker kan gjøre det bedre. Da tenker jeg at det blir jo kjempebra, hvis jeg gjør kurset mye større, og får med mye mer. De vil jo lære alt?


Nettopp dette har Tove jobbet med. For hos Inspiro lærte hun at hun ikke skulle lære bort alt, og at hun måtte begrense seg av hensyn til deltakeren.


- Jeg har jobbet veldig mye med det og spisset meg ned, og blitt klar over at “Nei, nå kommer du på viddene. Vær tydelig! Kom til poenget!”, sier Tove.

- Og det har jo Inspiro printet inn hele tiden “Du må spisse deg”. Jeg har fått god hjelp fra Inspiro til nettopp å begrense meg, så når jeg nå tenker på at jeg har lyst til å gi dem alt, så endrer jeg til “Nei, det går ikke”.

I Suksess med nettkurs lærte Tove viktigheten av “Action before perfection”


Tove har kjent på at det til tider har vært veldig mye å gjøre og lære, og følelsen av at det hun gjør ikke er bra nok.


- Dette er en type stress jeg har påført meg selv, forteller Tove.

- Men jeg har blitt flinkere til å tenke at “Nei, nå har jeg bestemt meg for den, og jeg har bestemt hva læringsmålet er, så nå fortsetter jeg i den banen som jeg hadde lagt opp til”. Og stole på at jeg hele tiden kan endre underveis.


Tove har jobbet mye med å skape gode videoer til kurset sitt, og mange videoer har blitt forkastet på veien.


- Jeg har jobbet med å øve meg på å filme, øve meg på å snakke til en ordentlig person, og ville formidle og ha fokus på det, sier Tove.Det aldri er for sent å lære seg en helt ny levevei


Tove hadde ingen erfaring med å jobbe digitalt eller online på denne måten, og forteller at både markedsføringen, annonseringen, gratiskurset og salgsprosessen var nytt for henne da hun startet på Suksess med nettkurs.


- Jeg ser på Suksess med nettkurs som en utdannelse, i høyeste grad, sier Tove.


Til å begynne med tenkte Tove å bruke den nettplattformen hun allerede hadde og få hjelp av en webutvikler til å lage nettkurs der.


- Så skjønte jeg at jeg har mer enn nok med å bare lage kurset mitt, sier Tove.

- Så det å få hjelp til alt det tekniske, det har vært helt avgjørende for meg. Det å ha noen å spørre er jo gull. Noen som kan ta hånd om alt sammen. Alternativet er jo å måtte spørre her og der, og det er veldig frustrerende.


“Anne Bente som er kursmentor på Suksess med nettkurs er kjempeflink. Jeg føler jo veldig trygghet til Inspiro gjennom Anne Bente.“

Toves beste tips til deg som ønsker å satse på nettkurs!


  1. Du må spisse idéen din! Du må ikke tenke at du skal lage kurs i mange ting. Du må bestemme deg for hva du skal lage nettkurs i og følge det. Fordi det kan være krevende å jobbe med flere kurs.

  2. Vær forberedt på å investere både tid og penger!

  3. Du må ha ordentlig tro på idéen din! Det er ikke sikker du får så mye respons på gratiskurset ditt til å begynne med, men med justeringer og tålmodighet vil det ta seg opp.

Har du lyst til å gjøre det samme som Tove?


Da kan du få en gratis samtale med vår dyktige rådgiver Lars, som kan hjelpe deg med å se på din kursidé og finne ut av hvilke muligheter du har for å realisere din drøm. Du sitter også på kunnskap som kan gi deg en ekstra inntekt.
Har du lyst til å lære å tegne? Ta gratiskurset til Tove her!
267 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page