Chat with us, powered by LiveChat
top of page
  • Forfatterens bildeAnne Bente Hauge

Lager du nettkurs? Så viktig er repetisjon for å oppnå læring...

Oppdatert: 20. sep. 2023Når du lager nettkurs har du selvfølgelig et ønske om at deltakerne dine skal lære. Og da må du sette fokus på repetisjon. Det gjelder også når du selv er deltaker på et nettkurs.


Repetisjon er avgjørende for at du ikke skal glemme det du har lært!


Forskning viser at hvis du ser en videosnutt på 10 minutter, og lar det være med det, så har du glemt 47% av innholdet allerede etter at det har gått 20 minutter.


Innen en uke, så har du glemt hele 94% av de du lærte. Med mindre du repeterer.


Repetisjon er derfor helt vesentlig, enten du skal lære noe selv eller lære bort noe til andre. Og kanskje spesielt når undervisningen foregår i et nettkurs, uten mulighet til å diskutere i et åpent klasserom.


Hvis du skal lære noe selv må du sørge for å repetere 3-4 ganger, så du er sikker på at du får med deg stoffet.


Er du kurslederen, altså den som skal lære bort til andre, da må du sørge for å gi deltakerne dine mulighet til å repetere.


Nettkurs og repetisjon trenger ikke å være kjedelig!


Det handler ikke bare å om å se en video flere ganger eller lese det samme om og om igjen. Det hjelper ikke. Du må gjøre repetisjonen mer aktivt enn som så.


Det vi har gjort i våre nettkurs er å bygge opp kurset med flere elementer for hver leksjon. Det vil si at en leksjon inneholder som regel:


Bilde fra en leksjon i kurset Suksess med nettkurs
Bilde fra en leksjon i kurset Suksess med nettkurs
  • 1 video på ca 5-15 min (som vi anbefaler at studentene ser to ganger)

  • Skriftlig introduksjon til leksjonen, som får fram det viktigste i videoen

  • Nedlastbar PDF av presentasjonn. Anbefales å skrive ut og ta notater.

  • Nedlastbar PDF med oppgaver og/eller sjekklister/maler som hjelper deltakeren med å ta kunnskapen i bruk.

I tillegg har de mulighet til å sende inn materiale de jobber med for å få konstrutive tilbakemeldinger på den jobben som er gjort, og ikke minst spørre kursmentorene om de trenger hjelp!


Ved å tilby et bredt spekter for læring, vil de studentene som tar i bruk alt læringsmateriale få repetert materialet, uten å måtte se en video 5 ganger eller lese en tekst x antall ganger.


Repetisjon er rett og slett en naturlig del av våre nettkurs.


Hva skal du gjøre for ditt kurs?


Du bestemmer selvsagt hvordan du legger opp undervisningen, men for at deltakeren skal få best mulig utbytte av kurset, så lønner det seg å lage flere typer undervisningsmateriell. Og ikke minst - må du sørge for å gi dem oppgaver i nettkurset ditt.


Det aller viktigste du kan gjøre for at deltakerne dine får god læring og at de husker det de har lært, er å gi dem konkrete oppgaver. Oppgaver som innebærer at de må bruke stoffet de har lært i videoen, slik at de får repetisjon gjennom aktiv bruk av det de har lært.


Sørg for at deltakeren din, på en eller annen måte repeterer det stoffet som du lærer bort, gjerne 3-4 ganger. Da vil de sitte igjen med 90-95% av kunnskapen, istedenfor å miste 95% av det du har lært dem. Det er en stor forskjell, og det har stor betydning for de resultatene deltakerne dine får, eller resultatene du selv skal få når du skal lære noe nytt.


Så, sett fokus på repetisjon!


Og prøv å gjør repetisjon litt mindre kjedelig, enn bare å repetere det samme om og om igjen.Lykke til!

Anne Bente

Kursutvikler, pedagog og kursmentor for Inspiro Academy


PS! Jobber du med å ditt eget nettkurs og møter på utfordringer når du jobber alene?


Da vil du få stor glede av å delta på vår nettkursutdanning "Suksess med nettkurs" - som gir deg steg-for-steg opplæring for både å lage og selge nettkurs, og et mentorteam så du har noen å spørre om hjelp på veien.648 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page