top of page
  • Forfatterens bildeAnne Bente Hauge

Er du foredragsholder? Lag nettkurs av foredraget ditt!

Oppdatert: 11. sep. 2023

Et foredrag er et meget godt utgangspunkt for å skape et nettkurs. Ja, et enkelt foredrag kan faktisk bli et helt kurs hvis du legger det opp med aktiv læring. Du har allerede gjort mye av jobben!



I disse dager er det en begrenset mulighet til å samle et publikum i store eller små saler. Det er derfor en meget god løsning å digitalisere foredraget og lage nettkurs for å hjelpe folk over hele landet. Det blir en vinn-vinn situasjon. Du kan skape en ny inntektskilde og fortsette å inspirere og hjelpe mange basert på din kunnskap, samtidig som du overholder alle smittevernsregler.


Kathrine Aspaas er journalist, økonom, foredragsholder og forfatter, og i 2018 lanserte hun sitt første nettkurs i emosjonell styrketrening. Ett år senere hadde mer enn 6000 personer tatt hennes gratiskurs og hun hadde lansert 3 kursrunder med til sammen over 250 deltakere. Les hele historien til Kathrine her!


Fra inspirerende foredrag til et lærerikt nettkurs


Et foredrag er ofte både inspirerende, engasjerende og oppkvikkende. Foredragsholderen blir omtalt som energisk eller motiverende. En god foredragsholder kan fortrylle sitt publikum med historiefortelling og kunnskapsformidling.


Det er altså et meget godt grunnlag for å skape noe mer. Ta foredraget og skape et nettkurs som ikke bare engasjerer og motiverer, men som virkelig vil skape endring for ditt publikum. Varig endring.


Et ordinært foredrag varer kanskje 1-2 timer. Det er den tiden du har til rådighet for å formidle ditt budskap, skape engasjement og holde på oppmerksomheten til ditt publikum når du står på scenen. Så er det brått over. Alle går hver til sitt.


Du har kanskje skapt engasjement, men har du bidratt til reell læring og endring for ditt publikum? Hvor mye læringsutbytte har publikumet av et foredrag? Hvor mye husker de en uke etter foredraget? Hvor mye husker de ett år etter foredraget? Hva gjør de med den kunnskapen de får i løpet av den tiden foredraget varer?

Forelesninger alene mangler en viktig ingrediens i læringsprosessen, nemlig aktiv læring som oppgaveløsning, diskusjoner, prosjektarbeid m.m.


Hvordan gjøre om et foredrag til et nettkurs?


Et foredrag er som nevnt et godt utgangspunkt, men det kan ikke brukes som det er. Et nettkurs fungerer dårlig med 1-2 timer sammenhengende foredrag. Du må derfor beregne å gjøre en del endringer og tilpasninger. Fordelen derimot er at du slipper mye av grunnarbeidet, for det meste er allerede satt i et godt system.


Et foredrag på 2 timer kan for eksempel gjøres om til et nettkurs som varer i 4 uker. 10-15 videoer med varighet i ca 10 minutter, med tilhørende oppgaver som skal jobbes med for å oppnå konkrete resultater.


Du må sørge for at kursdeltakerne dine jobber med kunnskapen og tar den fra teori til praksis, og bygger opp sin egen erfaringskompetanse. Tenk på at du skal gjøre mer enn å formidle og inspirerer, du skal også bidra til transformasjon og varig endring.


Når du deler ditt foredrag opp i mindre deler som får hver sin leksjon, vil ditt publikum også ha mulighet til å jobbe seg gjennom de oppgavene de trenger for å skape en varig endring.


I stedet for å få servert all kunnskap på 2 timer, vil de få kunnskapen fordelt over flere uker og med praktiske oppgaver vil de kunne bruke god tid på refleksjon og læring.


Det betyr at din kunnskap vil sette enda større spor. Du vil kunne hjelpe flere med sine utfordringer. Og du får et produkt du kan selge igjen og igjen.


Torill Fjæran-Granum har tatt virksomheten sin online og laget sitt eget nettkurs. Etter mange år med mye reisingen i jobben bestemte hun seg for å ta virksomheten sin online og lage nettkurs. Hun ønsket seg mer frihet til å jobbe fra hvor hun ville, samtidig som hun kunne drive med det hun brenner for. Allerede etter første lansering hadde hun 52 deltakere på nettkurset sitt. Les hele Torills historie her!


Skap en ekstra inntekt og tjen penger mens du sover


Med et nettkurs kan du enkelt skalere opp virksomheten. Du kan selge 1000 kursplasser uten å måtte leie store lokaler eller reise på kryss og tvers for å samle nye grupper med publikum. Når kurset er laget, kan det gjenbrukes så mange ganger du vil. Du kan faktisk både selge kurset og hjelpe folk mens du sover eller gjør noe helt annet.


Når du automatiserer prosesser og legger opp et godt tilrettelagt nettkurs, vil systemene jobbe for deg, og du kan begrense din tilstedeværelse til et minimum. Eller velge å inkludere mye kontakt og veiledning av deltakerne om du ønsker det.


Du kan til og med kombinere nettkurs og live foredrag og skape enda mer verdi for både deg og dine kursdeltakere.


Vil du snakke med en rådgiver som har hjulpet mange med å sette i gang prosessen med å skape og selge nettkurs? Book en gratis samtale med en av våre kursrådgivere som kan hjelpe deg med å evaluere din kursidé og finne din strategi for å lykkes! Klikk her for å booke din samtale nå!


Er du klar for å digitalisere din foredragsvirksomhet?


10 tips til deg som vil gjøre om et foredrag til nettkurs


  1. Del opp foredraget i mange korte leksjoner

  2. Ha en god struktur på hver leksjon - en ting om gangen!

  3. Husk at du ikke har kommunikasjon med seeren, så vær presis og tydelig

  4. Lag korte videoer - maks 10 minutter pr. video

  5. Skal du bruke presentasjon - bruk i snitt 2 lysbilder pr. minutt (Det må skje noe på skjermen)

  6. Skal du være fokuset i videoen - snakk direkte til seeren og sørg for godt lys og bra bakgrunn

  7. Start alltid hver video med en motivasjonstrigger så folk får lyst til å følge med videre

  8. Gi deltakeren en konkret oppgave så de kan jobbe med det de har lært

  9. Avslutt med en oppsummering av det viktigste de har lært

  10. Øvelse gjør mester - bruk tid på å øve deg på å ta opp video!

Lykke til!


65 visninger0 kommentarer
bottom of page